Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ

«Λευκά» Χριστούγεννα, τέλος!

Τα «Λευκά Χριστούγεννα» κινδυνεύουν να γίνουν... μύθος για τις περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου που έχουν εύκρατο κλίμα αφού η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε αύξηση των μέσων θερμοκρασιών στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα και οι προβλέψεις μέχρι τουλάχιστον το 2100 δεν θα ξεφύγουν από αυτό το μοτίβο, όπως λένε οι ειδικοί.

Τέτοιες χριστουγεννιάτικες εικόνες θα τις βλέπουμε μόνο σε... καρτ ποστάλ (φωτ. ΑΠΕ)
Αν και φέτος η έντονη χιονόπτωση θα εξασφαλίσει μια γεύση από κλασικά παγωμένα Χριστούγεννα σε κάποιες περιοχές της Ασίας, της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0,7 βαθμούς από το 1900 και η προβλεπόμενη ακόμη μεγαλύτερη άνοδός της έως το 2100 υποδεικνύουν μια ανυποχώρητη τάση.

«Η πιθανότητα χιονόπτωσης τα Χριστούγεννα είναι ήδη μικρότερη απ' ό,τι ήταν πριν από 50 χρόνια αλλά αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σπάνια σε πολλές περιοχές κατά το τελευταίο μισό του αιώνα» δήλωσε ο Φρίντριχ-Βίλχελμ Γκερστενγκάρμπερ, ειδικός ερευνητής για το κλίμα, στο Ινστιτούτο του Πότσδαμ για τις Συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.

Για παράδειγμα, στο Βερολίνο η πιθανότητα να πέσει χιόνι στις 24, 25 και 26 Δεκεμβρίου έχει πέσει από το 20% πριν από έναν αιώνα σε περίπου 15% το 2008. Μέχρι το 2100 οι πιθανότητες θα είναι λιγότερες από 5%.

Αντίο... χιόνι

Η τελευταία φορά που έπεσε χιόνι μέσα στο Βερολίνο τα Χριστούγεννα ήταν το 2001 και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις το... λευκό σκηνικό δεν θα στηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα ούτε φέτος.

Σε πόλεις που έχουν πιο υγρό κλίμα, όπως το Λονδίνο, ή και πιο ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, όπως το Παρίσι, το χιόνι τα Χριστούγεννα είναι αρκετά σπάνιο και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί περισσότερο μια ακραία σύμπτωση παρά «το αναμενόμενο». Παρεμπιπτόντως για καμιά από τις δύο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν προβλέπονται φέτος... Λευκά Χριστούγεννα.

Και επειδή το ακραίο πρέπει να προσδιορίζεται πράγματι σε σχέση με κάποια... «άκρα», αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι «η πιθανότητα χιονιού τα Χριστούγεννα έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο σε περιοχές όπως το Οσλο, όπου η μέση θερμοκρασία του χειμώνα πλησιάζει να είναι σχεδόν έναν βαθμό υψηλότερη και το πρώτο κομμάτι του χειμώνα είναι παραδόξως θερμό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Κέντρου για το Παγκόσμιο Κλίμα και την Περιβαλλοντική Ερευνα στη νορβηγική πρωτεύουσα.


ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ (Πηγή: Ασοσιέιτεντ Πρες)


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 23/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: