Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

ΟΧΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΕΠΟΧΕΣ

ΑΠΟ WWW.ZOUGLA.GR

Δίκη για απόσυρση βιβλίου από σχολικές βιβλιοθήκες

1 Δεκεμβρίου 2008, 18:11


Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας συζητήθηκε σήμερα η αίτηση που κατέθεσε η συγγραφέας Έφη Σωτηροπούλου, ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση για την απόσυρση του βιβλίου της «Ζιγκ-Ζαγκ στις Νεραντζιές», από τις σχολικές βιβλιοθήκες.

Η συγγραφέας χαρακτηρίζει την απόφαση ως όνειδος για την ελληνική Δικαιοσύνη και υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματική, βάλλει ευθέως κατά της πνευματικής δημιουργίας και της ελευθερίας της έκφρασης, τη διασύρει και προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά της.

Η επίδικη απόφαση είχε εκδοθεί μετά την προσφυγή του δικηγόρου Κώστα Πλεύρη, που χαρακτηρίζει το βιβλίο ως άσεμνο και πορνογραφικό και, όπως ισχυρίζεται, προσβάλλει με τις ακατονόμαστες φράσεις που περιέχει, την ηθική της ελληνικής κοινωνίας και με τη λεκτική ωμότητά του συμβάλλει στη διάδοση εκφυλιστικών φαινομένων.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, είχε διατάξει αμέσως μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από την απόφαση για απόσυρση του βιβλίου, πειθαρχική έρευνα σε βάρος του προέδρου του Δικαστηρίου που εξέδωσε την απόφαση.

Ο κ. Πλεύρης με ένστασή του υποστήριξε ότι η συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου, γιατί το βιβλίο δεν περιλαμβάνεται στα εγκεκριμένα βιβλία του υπουργείου Παιδείας.

Από την πλευρά της συγγραφέως εξετάστηκε ως μάρτυρας ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο κ. Πλεύρης «αντιλαμβάνεται μόνο τις παραινέσεις του Παττακού και του Παπαδόπουλου». Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε για την απόφασή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: