Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Χιονοθύελλα «πάγωσε» μεγάλο μέρος των ΗΠΑ

Η χιονοθύελλα, που έθαψε την αμερικανική πρωτεύουσα κάτω από μισό μέτρο χιόνι, έχει προκαλέσει παράλυση σε μεγάλο μέρος των ΗΠΑ, οι κάτοικοι των οποίων περνούν δύσκολες ώρες, αφού, εκτός των άλλων, χιλιάδες κατοικίες έχουν μείνει και χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.


Η «Χιοναποκάλυψη» ή «Χιοναρμαγεδδών», όπως τη βάφτισαν οι Αμερικανοί, εκτείνεται από την Ιντιάνα μέχρι την Πενσιλβάνια.

Έπληξε επίσης τη Νέα Υόρκη αλλά και τη Βόρεια Καρολίνα, ενώ πολλές Πολιτείες, όπως η Βιρτζίνια, το Μέριλαντ και το Ντέλαγουερ, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι θα σημειωθεί ρεκόρ χιονόπτωσης, ότι σε ορισμένες περιοχές το χιόνι θα φθάσει ακόμη και το ένα μέτρο, και συμβουλεύουν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους μέχρι να περάσει η θύελλα.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (NWS), που την Παρασκευή είχε εκδώσει έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινομένων, ανέφερε ότι το πρωί, σήμερα, το χιόνι έφθανε τα 50 εκατοστά στην Ουάσινγκτον και τα 70 στο Μέριλαντ.

«Τα πράγματα είναι δύσκολα εδώ. Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις στους δρόμους και σημειώνονται διαρκώς διακοπές στην ηλεκτροδότηση. Λέμε στους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και να αφήσουν τις ομάδες που ανοίγουν τους δρόμους να κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης του Μέριλαντ, ο Εντ Μακντόνα.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι στην Πολιτεία αυτή έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 150.000 άνθρωποι. Σε πολλά σημεία η κυκλοφορία έχει διακοπεί όχι μόνο από τα χιόνια αλλά και επειδή δένδρα έπεσαν στους δρόμους.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ρέιγκαν ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις, ενώ στα αεροδρόμια Ντάλες και Μπάλτιμορ-Ουάσινγκτον τα περισσότερα αεροσκάφη παρέμειναν καθηλωμένα στο έδαφος.

Ακόμη και η προεδρική αυτοκινητοπομπή, που συνήθως διασχίζει την πόλη με μεγάλη ταχύτητα, υποχρεώθηκε να κινείται πολύ αργά στους επικίνδυνους δρόμους, όπως διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος που βρέθηκε κοντά στον Λευκό Οίκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: