Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

Κίνημα μητροπολιτών κατά του Παντελεήμονα 13/3/2009
Εκρηκτικό είναι το κλίμα στην ιεραρχία, αφού περισσότεροι από δέκα αρχιερείς έχουν αποστείλει στην Ιερά Σύνοδο έγγραφα με τα οποία εκφράζουν την αντίθεσή τους στην απόφαση επτά μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η οποία αθώωσε τον φυλακισμένο μητροπολίτη Παντελεήμονα Μπεζενίτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε προχθές τηλεφωνικώς από τον Κορυδαλλό την απομάκρυνση από τη μητρόπολη Αττικής κληρικού του που διατηρεί τελευταία καλές σχέσεις με μητροπολίτη που δεν διάκειται φιλικά προς αυτόν! Ο Παντελεήμονας πληροφορήθηκε ότι ο συγκεκριμένος κληρικός έχει φιλοδοξίες που δεν αρέσουν στον φυλακισμένο μητροπολίτη.

Η προκλητική απόφαση της ΔΙΣ, εκτός από το ξέσπασμα του τοποτηρητή και μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών ιεραρχών, όπως του Πειραιώς Σεραφείμ, του Ναυπάκτου Ιερόθεου, του Σπάρτης Ευσταθίου, του Ξάνθης Παντελεήμονος, του Σάμου Ευσεβίου, του Σμύρνης Συμεών, του Καισαριανής Δανιήλ, του Εδέσσης Ιωήλ, του Ηγουμενίσσης Δημητρίου και του Γλυφάδας Παύλου, ο οποίος και δημοσιοποίησε χθες το έγγραφό του. Οι ανωτέρω ιεράρχες ομαδικά, με πρωτοβουλία του Πειραιώς Σεραφείμ, ή μεμονωμένα, όπως ο Σπάρτης, αποστέλλουν εγγράφως τη διαμαρτυρία τους προς την Ιερά Σύνοδο.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κάθεται σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού πολλοί αρχιερείς τού επιρρίπτουν ευθύνες για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα και δηλώνει ότι δεν έγινε δεκτή η παραίτηση του μητροπολίτη Μεσογαίας, ο οποίος όμως επιμένει στην παραίτησή του από την τοποτηρητεία. Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανακοίνωση της απόφασης από τον Αρειο Πάγο, θα συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Ο μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος στο έγγραφό του προς την Ιερά Σύνοδο, αφού εκφράζει την αντίθεσή του στην απόφαση της Δια ρκούς Ιεράς Συνόδου να αθωώσει τον μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα Μπεζενίτη, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «το Εκκλησιαστικόν Δικαστικόν Συμβούλιον ώφειλε, διά την εξαγωγήν της κρίσεώς του, να αναμείνη, εφ’ όσον μέχρι τώρα αυτό έπραξε, την αμετάκλητον απόφασιν του Ανωτάτου Αναιρετικού Δικαστηρίου, δια να συνεκτιμήσει τα ποινικάς αποφάσεις και ούτω να προβή εις ασφαλή ουσιώδη κρίσιν». Ο μητροπολίτης Παύλος στο έγγραφό του όπως αναφέρει: «Εκφράζει τον πόνο και την αγωνία του κλήρου και του λαού της μητροπόλεώς του». Αλλος ιεράρχης, αναφερόμενος στη βραδινή απόφαση της ΔΙΣ της 9ης Μαρτίου που «έχει σκανδαλίσει τους πιστούς», υπενθύμισε το παροιμιώδες: «Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά».

ΚΩΣΤΑΣ  ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: