Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Μεταθέσεις εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2011


Συναδέλφισσες , συνάδελφοι
Σας κοινοποιούμε τις μεταθέσεις των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έτους 2011 , όπως αυτές εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΠΕ στη συνεδρίαση της Παρασκευής , 29-3-2011.

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΜΕΑ - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

ΕΘΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στη περιφέρεια τα έθιμα αναβιώνουν κάθε χρόνο και κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις μας! Διαβάστε στο newsit όλα εκείνα τα περίεργα έθιμα που δικαιολογούν την παροιμία "Πάσχα στο χωριό".

Στην Κύθνο την Κυριακή του Πάσχα στηνεται μία κούνια στην πλατεία του νησιού, στην οποία ανεβαίνουν και κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές.

Στη Σύρο πάλι το Πάσχα γιορτάζεται συγχρόνως και από την Ορθόδοξη και από την Καθολική κοινότητα.

Στη Φολέγανδρο περιφέρουν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τρεις μέρες και την περνούν μαζί με με την πομπή των πιστών απ' όλα τα σπίτια του νησιού!

Στο νησί της Πάτμου πάλι, την Μ. Πέμπτη γίνεται αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα στην κεντρική πλατεία.

Το Σάββατο του Λαζάρου στην Κάλυμνο ζυμώνουν "Λαζάρους", πλάθουν δηλαδή ένα ομοίωμα ανθρώπου με χέρια, πόδια και κεφάλι.

Στην Κάρπαθο την ανάσταση αντί για σουβλιστό αρνί έχουν το πατροπαράδοτο Βυζαντί δηλαδή γεμιστό αρνί με ρύζι, πλιγούρι και εντόσθια. Το ψήνουν σε παραδοσιακό Καρπάθιο φούρνο, ο οποίος σφραγίζεται με λάσπη και πηλό και ανήμερα του Πάσχα τον ανοίγουν και γιορτάζουν την ημέρα αυτή με ντόπιο κρασί και παραδοσιακούς χορούς.

Στην Κέρκυρα το πρωί του Μ. Σαββάτου μετά την ακολουθία της Πρώτης Ανάστασης στην Μητρόπολη, χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν κατά χιλιάδες πήλινα δοχεία (μπότιδες) στους δρόμους, με μεγάλο κρότο. Το βράδυ του Μ. Σαββάτου η Ανάσταση γίνεται στην Άνω Πλατεία και όλα τα παράθυρα των γύρω σπιτιών είναι ανοιχτά με αναμμένα κεράκια.



Στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων στην Ζάκυνθο, η περιφορά του Επιταφίου, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, γίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες του Μ. Σαββάτου, ενώ με την ανατολή του ηλίου, ο Δεσπότης σηκώνει την Ανάσταση. Με το πρώτο χτύπημα της καμπάνας, ο Δεσπότης αφήνει ελεύθερα άσπρα περιστέρια ενώ από το καμπαναριό αλλά και από τα παράθυρα των σπιτιών.

Στην Ύδρα την Μ. Παρασκευή γίνεται κάτι το μοναδικό, ο Επιτάφιος της συνοικίας Καμίνι μπαίνει στη θάλασσα και εκεί διαβάζεται η Ακολουθία του Επιταφίου.

Στην Καλαμάτα αναβιώνει ένα έθιμο, που πηγάζει από τους απελευθερωτικούς αγώνες του 1821, ο διαγωνισμός των "μπουλουκιών". Οι διαγωνιζόμενοι, με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες (χαρτονένιοι σωλήνες γεμάτοι μπαρούτι), επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο. στο γήπεδο του Μεσσηνιακού.

Ένα από τα πιο παλιά έθιμα οι "κούνιες" αναβιώνουν εκτός από την Κύθνο και στη Λέσβο. Την Κυριακή του Πάσχα στήνεται στην πλατεία του νησιού μια κούνια στην οποία ανεβαίνουν κορίτσια και αγόρια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης το έθιμο του "λάκκου" που αναβιώνει παραδοσιακά στη Λιβαδειά. Μετά την Ανάσταση και πριν ακόμα ξημερώσει οι Λειβαδίτες ετοιμάζουν με προσοχή το λάκκο όπου θα ανάψει η φωτιά με τη λαμπάδα της Αναστάσεως. Εκεί ψήνονται τα αρνιά.

Στην Μονεμβασία, τη Σύμη και την Αστυπάλαια ανήμερα ή την επομένη του Πάσχα, γίνεται το κάψιμο του Ιούδα.


Πρόκειται για ένα ομοίωμα παραγεμισμένο με ξύλα και άχυρα το οποίο προηγουμένως έχουν περιφέρει οι νέοι στα χωριά.

Στην Ορεστιάδα και στο Διδυμότειχο στη δεύτερη Ανάσταση βγάζουν σε δημοπρασία την εικόνα της Αγίας Αναστασίας. 'Όποιος πλειοδοτήσει, κρατά την εικόνα στο γύρο που κάνουν, σχηματίζοντας το "μαγικό κύκλο", ο οποίος προστατεύει το χωριό από κάθε κακό.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Τι απέγινε ο ηθοποιός από τον "Ιησού από τη Ναζαρέτ";


O Robert Powell δεν είναι ένας συνηθισμένος ηθοποιός. Στα 33 του χρόνια, κατάφερε να ενσαρκώσει ιδανικά τον Ιησού μέσα από την υπερπαραγωγή του Franco Zeffirelli, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Πολλοί τον χαρακτήρισαν ως «ιερό τηλεοπτικό ινδαλμα» και...


άλλοι ως «ιδανικό Ιησού». Πολλοί ήταν και αυτοί που πίστεψαν ότι ο Powell δεν ζει πλέον, κάτι το οποίο δεν ισχύει αφού ο ταλαντούχος ηθοποιός σήμερα είναι 67 ετών, ζει και εργάζεται στην Αγγλία. Σύζυγος και πατέρας πλέον δυο μεγάλων παιδιών, ο Powell μετά το τέλος της υπερπαραγωγής «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» είχε πει: «ελπίζω πως ο Ιησούς Χριστός θα είναι ο τελευταίος στη σειρά των ευαίσθητων νέων αντρών, που θα κληθώ να ερμηνεύσω στο μέλλον».

Η επιθυμία του αυτή φαίνεται πως εκπληρώθηκε κατά κάποιο τρόπο, αφού μετά το ρόλο του ως «Ιησού», όλοι οι μεγάλοι παραγωγοί του Χόλυγουντ του έκλεισαν κατάμουτρα την πόρτα, πιστεύοντας ότι το κοινό δεν θα μπορούσε να τον δει να κάνει αμαρτίες στη μεγάλη οθόνη.

Τραγική ειρωνεία; όταν πέρασε από casting για να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν είχε πολλές ελπίδες μιας και ο σκηνοθέτης αρχικά είχε στο μυαλό του ως πιθανούς πρωταγωνιστές τον Al Pacino, και τον Dustin Hoffman. Τον ίδιο, τον προόριζαν για το ρόλο του Ιούδα. Τα γαλανά του μάτια και η χροιά της φωνής του ωστόσο, ήταν αυτά που του χάρισαν το ρόλο του Θεανθρώπου.

Λίγο πριν αρχίσουν τα γυρίσματα του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» ο Powell (31 ετών τότε), αποφάσισε να παντρευτεί την γυναίκα της ζωής του και χορεύτρια Barbara, με την οποία είναι μέχρι σήμερα μαζί. Κοινή τους αγάπη εκτός από τα δυο τους παιδιά, τα ταξίδια με σκάφος ανά τον κόσμο.

Σήμερα, ο 67χρονος Powell δουλεύει στην αγγλική τηλεόραση, δανείζοντας τη φωνή του σε διάφορα ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων. Ασχολείται με φιλανθρωπικές οργανώσεις και πρωταγωνιστεί σε μικρές θεατρικές παραστάσεις στο Λονδίνο. Μάλιστα, ποτέ του δεν έχει κακολογήσει το ρόλο που τον έκανε Ιησού.
star.gr

Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Η προτελευταία στροφή της Σούπερ Λίγκας

Ο τίτλος έχει κριθεί, οι δύο από τις τρεις ομάδες που θα υποβιβαστούν έχουν ουσιαστικά γίνει γνωστές, αλλά ακόμη υπάρχουν μέτωπα ανοιχτά που είναι πιθανό να κλείσουν μετά το πέρας της 29ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Superleague.

Το πρόγραμμα της 29ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας (Ώρα έναρξης 19.00):

Άρης – Ολυμπιακός Βόλου (NOVA)
Ατρόμητος – Ολυμπιακός (NOVA)
Ηρακλής – ΠΑΟΚ (NOVA)
Καβάλα – Ξάνθη (NOVA)
Κέρκυρα – Εργοτέλης
Λάρισα – ΑΕΚ (NOVA)
Παναθηναϊκός – Αστέρας Τρίπολης (NOVA)
Πανιώνιος – Πανσερραϊκός
Βαθμολογία μετά από 28 αγώνες
1. Ολυμπιακός 70
2. Παναθηναϊκός 57
3. ΑΕΚ 46
4. ΠΑΟΚ 44
5. Ολυμπιακός Βόλου 44
6. Άρης 39
7. Καβάλα 38
8. Εργοτέλης 36
9. Ξάνθη 35
10.Πανιώνιος 34
11.Ηρακλής 33
12.Ατρόμητος 30
13.Κέρκυρα 30
14.Αστέρας Τρίπολης 28
15.Λάρισα 25
16.Πανσερραϊκός 23

ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΩΣΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ


Αμέσως μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας ο υπουργός Οικονομικών είχε αναγκαστεί να αποσύρει το νομοσχέδιο για τον τζόγο και να παραπέμψει το ζήτημα στην κυβέρνηση, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εκτιμούσε ότι “εάν δεν υπήρχε η απεργία των τηλεοπτικών δελτίων, πιθανότατα δεν θα είχαμε τον Γ. Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση. Ίσως και να μην είχαμε καν κυβέρνηση!”...


Και καθώς η συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας μένει, πια, χρονικά πίσω μας, το κλίμα που αναδεικνύεται όχι μόνο από αρκετά μέλη της κοινβουλευτικής ομάδας αλλά και, πλέον, και από το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, είναι ανάλογο: “Αν δεν είχαμε τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στη Βουδαπέστη από την Πέμπτη έως και το Σάββατο, ίσως οι εξελίξεις να ήταν δραματικές!”

Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε δραματικές πολιτικές εξελίξεις; Η επιστροφή στην αμιγώς ελληνική πραγματικότητα συμπίπτει με την ανάγκη να παρουσιαστεί – όπως και έχει προγραμματιστεί για τις 15 Απριλίου – το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει νέα μέτρα, τα οποία έχει επιβάλει ο εκτροχιασμός, κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, του ελλείμματος του 2010, καθώς και η μεγάλη υστέρηση των δημοσίων εσόδων, η οποία φαίνεται ότι ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ στην διάρκεια του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.
“Δεν αντέχει η κοινωνία άλλα μέτρα…”

Η Τρόικα έχει θέσει ατύπως ως όριο την 15η Μαϊου, προκειμένου το νομοσχέδιο να έχει καταστεί νόμος του Κράτους. Οι δε ρυθμίσεις του, καθώς παραπέμπουν σε νέες περικοπές εισοδήματος για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέες αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών – και όχι μόνο, όπως λένε έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές.

Οι ίδιοι επισημαίνουν πως ακόμη και υπουργοί της κυβέρνησης εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους για το κατά πόσον η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντέξει νέα δέσμη μέτρων. Ορισμένοι το προχωρούν και πιο μακριά: “Αν δεν μπορεί να θυσιαστεί ο Παπακωνσταντίνου, αν δεν μπορεί άλλος υπουργός να βγει μπροστά για να περάσουν τα μέτρα κι αν από αυτά εξαρτάται η ομαλή πορεία της δανειοδότησης της χώρας από την Τρόικα, τότε η λύση βρίσκεται μόνο στις κάλπες!”

Το σενάριο των πρόωρων εκλογών έχει τη μεγαλύτερη βάση παρά ποτέ τους τελευταίους μήνες – πόσο μάλλον που δεν διαφαίνεται η προοπτική να δοθεί αποτελεσματική λύση με έναν ανασχηματισμό, αφού κανείς δεν επιθυμεί να βρεθεί στον θώκο του υπουργείου Οικονμικών χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση πολιτικής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα με έναν κύκλο επαφών που έχει ξεκινήσει για την ανίχνευση των προθέσεων ενός ικανού αριθμού βουλευτών για το επόμενο χρονικό διάστημα, εξετάζουν κάθε ενδεχόμενο. Και η επιστροφή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου από τη Βουδαπέστη είναι σίγουρο ότι θα δρομολογήσει εξελίξεις.
Ίσως και δραματικές... 
 


ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Το πρώτο της μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυμναστικής που διεξάγεται στο Βερολίνο κέρδισε σήμερα η Ελληνική αποστολή.Ο Λευτέρης Πετρούνιαςπήρε το χάλκινο στους κρίκους, με το άρτιο πρόγραμμά του, αφού συνέλεξε 15,675 βαθμούς. Αυτό ήταν το πρώτο τρόπαιο για τον νεαρό έλληνα αθλητή σε μεγάλη διοργάνωση...


Το χρυσό και το αργυρό μετάλλιο κατέκτησαν οι Ρώσοι Πλουζνίκοφ και Μπαλάντιν αντίστοιχα, με επίσης εντυπωσιακές εκτελέσεις των δικών τους προγραμμάτων στους κρίκους. Ο Πλουζνίκοφ συγκέντρωσε 15,850 ενώ ο Μπαλάντιν 15,775.
Η Βάσω Μιλλούση και η Στεφανί Μπισμπίκου που επίσης συμμετείχαν σε τελικό και συγκεκριμένα στο σύνθετο ατομικο το βράδυ της Παρασκευής, δε βρέθηκαν σε καλή βραδιά με αποτέλεσμα η Μιλλούση να έρει 15η και η Μπισμπίκου 18η.

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ:''ΣΥΜΒΟΛΟ ΠΑΛΗΣ Η ΚΕΡΑΤΕΑ''


Στο μπλόκο της Κερατέας βρέθηκε ο μεγάλος μας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι αντιδρούν στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. και αντιστέκονται επί τέσσερις μήνες.
Ο κ. Θεοδωράκης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα από τους κατοίκους, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για την παρουσία του στην περιοχή...

«Η Κερατέα πρέπει να γίνει σύμβολο πάλης» είπε, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους, και πρόσθεσε ότι οι κάτοικοι καταφέρνουν να τα βάλουν άοπλοι με τον κρατικό μηχανισμό, επειδή πιστεύουν στο δίκιο τους.
«Είναι πρωτοφανές αυτό που γίνεται, μια πόλη πολιορκημένη» τόνισε και συμπλήρωσε ότι όλοι οι Έλληνες πρέπει να παραδειγματιστούν από αυτόν τον αγώνα.
Ο Μίκης Θεοδωράκης υποστήριξε ότι πρόκειται για κρατική βία και δεν κατανοεί τη στάση της κυβέρνησης που, ενώ βλέπει παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους να υπερασπίζονται την περιοχή τους, συνεχίζει την καταστολή.Πρότεινε, μάλιστα, κάθε περιοχή να διαχειρίζεται τα δικά της σκουπίδια και να μην τα φορτώνει στους γείτονες.
Πριν από λίγες ημέρες, ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ανακοινώσει τη στήριξή του στους κατοίκους της Κερατέας.
«Μακάρι να μπορούσα να παλέψω μαζί τους στα οδοφράγματα. Οι κυβερνήτες της Ελλάδας κατάντησαν τη χώρα μας και χώρα χωματερής» ανέφερε χαρακτηριστικά και το έκανε πράξη με την επίσκεψή του το πρωί του Σαββάτου.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΝΤΑΦΙ


Οι δυνάμεις του Καντάφι ενίσχυσαν σημαντικά τις θέσεις τους στη διάρκεια της νύχτας στη δυτική πόλη Αζνταμπίγιακαταλαμβάνοντας στρατηγικά σημεία της, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al jazeera...

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει ότι οι καθεστωτικές δυνάμεις ετοίμαζαν μεγάλης κλίμακας επίθεση από τα ανατολικά της πόλης προκειμένου να μπορέσουν να θέσουν και πάλι την πόλη υπό τον έλεγχό τους.
Σε όλη τη διάρκεια του Σαββάτου ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί, ενώ υπήρχαν και αναφορές ότι γινόταν χρήση βαρύ οπλισμού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ανταλλαγή πυρών και οι εκκωφαντικές εκρήξεις διήρκησαν για μισή ώρα περίπου και ακούγονταν από τα δυτικά της πόλης.
«Βομβαρδίζουν την δυτική πύλη», ανέφερε ένας αντικαθεστωτικός.
Ο Mohammed Idris, επόπτης του νοσοκομείου της πόλης ανέφερε χθες το απόγευμα ότι τουλάχιστον οκτώ αντικαθεστωτικοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες που μαίνονται γύρω και μέσα στην πόλη ενώ εννιά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο πολίτες έχουν τραυματιστεί.
Νέα δημόσια εμφάνιση του Muammar Gaddafi
Παράλληλα, ο Muammar Gaddafi έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από απουσία πέντε ημερών. Η κρατική τηλεόραση έδειξε την επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη σε σχολείο όπου και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές οι οποίοι τον επευφημούσαν με τον ίδιο να χαμογελάει σφίγγοντας τις γροθιές του.
Σε όλη τη διάρκεια του Σαββάτου ακούγονταν συνεχώς πυροβολισμοί, ενώ υπήρχαν και αναφορές ότι γινόταν χρήση βαρύ οπλισμού. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ανέφερε ότι η ανταλλαγή πυρών και οι εκκωφαντικές εκρήξεις διήρκησαν για μισή ώρα περίπου και ακούγονταν από τα δυτικά της πόλης.
«Βομβαρδίζουν την δυτική πύλη», ανέφερε ένας αντικαθεστωτικός.
Ο Mohammed Idris, επόπτης του νοσοκομείου της πόλης ανέφερε χθες το απόγευμα ότι τουλάχιστον οκτώ αντικαθεστωτικοί έχουν σκοτωθεί στις μάχες που μαίνονται γύρω και μέσα στην πόλη ενώ εννιά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και δύο πολίτες έχουν τραυματιστεί.
Νέα δημόσια εμφάνιση του Muammar Gaddafi
Παράλληλα, ο Muammar Gaddafi έκανε χθες την πρώτη του δημόσια εμφάνιση ύστερα από απουσία πέντε ημερών. Η κρατική τηλεόραση έδειξε την επίσκεψη του Λίβυου ηγέτη σε σχολείο όπου και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους μαθητές οι οποίοι τον επευφημούσαν με τον ίδιο να χαμογελάει σφίγγοντας τις γροθιές του.